Hozzávalók:
- 2 fej fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1/4 tk. só
Tésztához:
- 2 és 3/4 csésze finomliszt
- 1 tk. cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 55 gramm vaj
- 1/3 csésze tej
- 1/4 csésze víz
- 1/2 tk só
- 2 tojás
- 5-6 szál ( vagy akár több ) friss medvehagyma apróra vágva
Kenéshez:
- 6 ek. olvasztott vaj
- 1/2 csésze reszelt parmezán vagy hasonló kemény sajt
Előmelegítem a sütőt 175 fokra, a két fokhagyma fejének a végét levágom, hogy látszódjanak a fokhagyma gerezdek, a felső rétegét a fokhagymának leveszem, rárakom egy alufóliára, megöntözöm az olívaolajjal, becsomagolom és egy órára beteszem a sütőbe.
Egy lábasban összeolvasztom a vajat a tejjel, kicsit hűlni hagyom és belekeverem a vizet. Egy keverőtálba beleteszek 2 csésze lisztet a cukorral és az élesztővel, összekeverem, majd beleöntöm a tejes keveréket.
Kézzel vagy egy robotgép segítségével összedolgozom. Hozzáadom a sót, a felaprított medvehagymát, és egyesével a tojásokat, miközben tovább keverem a tésztát, végül a maradék lisztet is beledolgozom.
Amikor szép egyöntetű lesz a tészta, kikenek egy tálat olajjal, belerakom a tészát, letakarom és egy órát hagyom kelni meleg helyen.
Amíg kel a tészta, előkészítünk egy belisztezett nyújtólapot és egy nyújtófát és kivesszük a sütőből a fokhagymát. Kicsit hagyjuk hűlni, hogy ki tudjuk nyomkodni a puha fokhagymákat egy tálba, majd hozzáadjuk a sőt és egy villa segítségével pépesre törjük. Utólag eszembe jutott, hogy egy aprítóba rakva egészen krémesre is tudtam volna pépesíteni a fokhagymát és akkor jobban lehet majd kenni, így legközelebb lehet, hogy ezt a megoldást fogom választani.
A megkelt tésztát kb. 30 x 50 cm nagyságúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, majd az fokhagymkrémmel és végül megszórjuk a sajttal. Hosszanti irányba 5 részre vágjuk a tésztát, egymásra rakjuk majd 6 egyforma téglalapra vágjuk. Egy vajjal kikent püspökkenyér formába szépen belehelyezzük a "tésztacsoportjainkat" szorosan egymáshoz nyomva, lefedjük műanyag fóliával és még 45 percet kelni hagyjuk.
Kelés után betesszük a sütőbe és kb 34-40 perc alatt megsütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Egy pohár fehérborral tálalva nem is kell más vacsorára ...
Jó étvágyat :-)