Hozzávalók:
A tésztához:
500 g finomliszt
10 g finom só
5 g száraz élesztő
30 g porcukor
150 g sovány tej + 110 g víz
2 közepes tojás - kissé felverve
35 g vaj
1 kiskanál vaníliás cukor vagy egy rúd vanília kikapart magja
1 evőkanál narancsvirág
50 g sötét csokoládé chips
2 evőkanál nagy szemcséjű cukor
1 tojás a tészta megkenéséhez
10 g vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a cukorral, sóval és élesztővel, majd hozzáöntjük a vizet és a meleg tejet (kb. 40 fokos) a két tojást és a vajat. Összegyúrjuk és addig gyúrjuk, amíg szép, sima tésztát nem kapunk. A végén hozzáadjuk a vaníliát és a csokoládét és a narancsvirágot, majd letakarjuk és állni hagyjuk 30 percet.
A sütőformát kikenjük felolvasztott vajjal.
30 perc után lisztezett felületre rakom a tésztát, egy hosszú rudat formázok belőle és 8 egyenlő részre osztom. Kis gömböcöket formázok belőlük és a forma mélyedéseibe helyezem a tésztagömböket. Lefedem a formát a tetejével és újabb 30 percet kelni hagyom a tésztát.
Előmelegítem a sütőt 220 C fokra. A tészta tetejét megkenem a felvert tojással, megszórom a cukorral, újra lefedem a formát a tetejével,25 perc után leveszem a tetejét és hagyom még 5 percet sülni a sütőben.
Kiveszem az aranybarnára sült brióst a sütőből és hagyom hűlni a formában egy kicsit mielőtt tálalom.
Recept és fotók: emilehenry.com