Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sült fokhagymás, medvehagymás kenyér

Sült fokhagymás, medvehagymás kenyér

Hozzávalók:

  1. 2 fej fokhagyma
    1 evőkanál olívaolaj
    1/4 tk. só

Tésztához:

  • 2 és 3/4 csésze finomliszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 55 gramm vaj
  • 1/3 csésze tej
  • 1/4 csésze víz
  • 1/2 tk só
  • 2 tojás
  • 5-6 szál ( vagy akár több ) friss medvehagyma apróra vágva

Kenéshez:

  • 6 ek. olvasztott vaj
  • 1/2 csésze reszelt parmezán vagy hasonló kemény sajt

Előmelegítem a sütőt 175 fokra, a két fokhagyma fejének a végét levágom, hogy látszódjanak a fokhagyma gerezdek, a felső rétegét a fokhagymának leveszem, rárakom egy alufóliára, megöntözöm az olívaolajjal, becsomagolom és egy órára beteszem a sütőbe.

Egy lábasban összeolvasztom a vajat a tejjel, kicsit hűlni hagyom és belekeverem a vizet. Egy keverőtálba beleteszek 2 csésze lisztet a cukorral és az élesztővel, összekeverem, majd beleöntöm a tejes keveréket.
Kézzel vagy egy robotgép segítségével összedolgozom. Hozzáadom a sót, a felaprított medvehagymát, és egyesével a tojásokat, miközben tovább keverem a tésztát, végül a maradék lisztet is beledolgozom.
Amikor szép egyöntetű lesz a tészta, kikenek egy tálat olajjal, belerakom a tészát, letakarom és egy órát hagyom kelni meleg helyen.

Amíg kel a tészta, előkészítünk egy belisztezett nyújtólapot és egy nyújtófát és kivesszük a sütőből a fokhagymát. Kicsit hagyjuk hűlni, hogy ki tudjuk nyomkodni a puha fokhagymákat egy tálba, majd hozzáadjuk a sőt és egy villa segítségével pépesre törjük. Utólag eszembe jutott, hogy egy aprítóba rakva egészen krémesre is tudtam volna pépesíteni a fokhagymát és akkor jobban lehet majd kenni, így legközelebb lehet, hogy ezt a megoldást fogom választani.

A megkelt tésztát kb. 30 x 50 cm nagyságúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, majd az fokhagymkrémmel és végül megszórjuk a sajttal. Hosszanti irányba 5 részre vágjuk a tésztát, egymásra rakjuk majd 6 egyforma téglalapra vágjuk. Egy vajjal kikent püspökkenyér formába szépen belehelyezzük a "tésztacsoportjainkat" szorosan egymáshoz nyomva, lefedjük műanyag fóliával és még 45 percet kelni hagyjuk.

Kelés után betesszük a sütőbe és kb 34-40 perc alatt megsütjük, míg  a teteje szép aranybarna nem lesz.

Egy pohár fehérborral tálalva nem is kell más vacsorára ...

Jó étvágyat :-)

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kenyér recept