Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Karácsonyi keksz alaprecept kiszúróformákhoz

Karácsonyi keksz alaprecept kiszúróformákhoz

Ha épp receptet keresel kekszkészítéshez, olyat ami megtartja a kiszúrt motívum mintáját és még dekorálni is lehet?
Akkor nézd meg a Decora kiszúró formáihoz ajánlott kekszreceptet!

Egyszerű kekszrecept karácsonyi mintájú kekszek készítéséhez

Minden évben megsütjük a biztosan bevált recepteket, de azért szeretünk újabbak utáni kutatni és próbálkozni velük.
A kekszek sütésénél talán óvatosabb az ember, főleg ha mintás kekszet szeretnénk sütni, mert ami már bevált, azt nem bolygatjuk feleslegesen, nehogy kárba vesszen a sok munka ha esetleg mégsem ez az új recept lenne a befutó.
Gyerekekkel a kekszsütés vagy bármilyen süti sütése még nagyszerűbb. A kisebb, de még a nagyobb gyerekek is szívesen segítenek ha tésztaszaggatásról van szó, a dekorálás pedig szinte csak az ő feladatuk, legalábbis nálunk.

A Decora olasz márka műanyag kiszúró formái az egyik legújabb kedvencünk a boltban. Amellett hogy jó minőségűek, vidám mintáikba rögtön beleszeret az ember és nem utolsó sorban az áruk is ideális. 

A tavalyi év egyik slágere a diótörő kiszúró volt, de a 2 db-os mézi és mézeskalács házikó kiszúró is nagyon népszerű. 
Ha sikerült eldöntenünk, hogy milyen mintájú kekszeket szeretnénk, akkor már csak a tésztát kell összegyúrni és már szaggathatjuk is a kekszeket.


Hozzávalók a keksz tésztájához:

  • 250 g vaj

  • 200 g cukor

  • 1 tojás

  • 500 g liszt

  • 1 tk. őrölt fahéj vagy kivonat

Keverjük össze a vajat, a cukrot és a tojást. Szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a fahéjat. Gyúrjuk össze alaposan, majd tekerjük fóliába és tegyük be a keksz összegyúrt tésztáját a hűtőszekrénybe legalább 1 órára. 
Miután letelt az idő, nyújtsuk ki a tésztát és kekszkiszúrók segítségével szaggassuk ki a kívánt mintákat.
Melegítsük elő a sütőt 170 C fokra és süssük készre a kekszeket 10-12 perc alatt.
Miután teljesen kihűltek a kekszek, dekorálhatjuk őket kedvünk szerint. Ezt tehetjük akár cukormázzal, de akár kész cukormasszával is bevonhatjuk őket. 
Én mindig irigykedve nézem, milyen szép karácsonyi kekszek készülnek másnak a konyhájában. Persze én is próbálkozom, de sajnos még nincs elég nagy rutinom és hozzá kézügyességem, hogy hasonló szépségek kerüljenek ki a kezeim közül.
De a lelkesedésem nem hagyott még alább, minden évben gyakorolom és remélem egyszer majd nekem is olyan szép mikulás, mézeskalács emberke vagy házikó kekszeim lesznek, amiket másoknál is látok!

Jó sütögetést és dekorálást kívánok mindenkinek :-)

Fotó és recept: decora.it

 

Tartalomhoz tartozó címkék: recept sütés