Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Grillezett bárányburger fetával, tzatzikivel

Grillezett bárányburger fetával, tzatzikivel
Le Creuset márkát nagyon szeretjük, de erről már többször is szó esett. Oldalukat nem csak a termékek miatt szoktuk böngészni, hanem az ott található receptek miatt is.
Ezt a receptet is a Le Creusetnek köszönhetjük.

Nem is emlékszem már, mikor ettem utoljára bárányt, olyan régen volt.
Egyáltalán nem jellemző a családban a bárányfogyasztás, de kuriózumként néha-néha lehet, hogy beiktatom majd az itthoni menübe.

A Le Creuset oldalán érdemes körbenézni, mert sok jó receptet találhatunk. Persze manapság hol nem találunk recepteket az interneten, de ha nem lenne elég az oldallistánk, akkor legyen ez is köztük.

 

HOZZÁVALÓK A BÁRÁNYBURGERHEZ:

  • 500 g sovány darált bárányhús

  • ½ közepes méretű hagyma finomra vágva
  • 1 közepes tojás
  • 1 ek Worcestershire szósz
  • 25 g kenyérmorzsa
  • 1 ek aprított menta chopped mint
  • 1 ek aprított oregánó
  • 1 tk. aprított kakukkfű
  • 1 tk. só
  • 1 tk. őrölt bors
  • 85 g krémes, lágy fetasajt
  • olívaolja sütéshez

​HOZZÁVALÓK A TZATZIKIHEZ:

  • 8 ek görög joghurt
  • 115g  uborka vékonyra szeletelve
  • 3 ek felaprított menta chopped mint
  • 1 ek mentaszósz
  • citromlé frissen facsarva
  • só, bors

EGYÉB HOZZÁVALÓK:

  • 175 g szívsaláta felaprítva
  • 4 pita kenyér

 

HOGYAN KÉSZÍTSÜK EL A BURGERT:

  1.  Helyezzük az összes hozzávalót, ami a burgerhez kell a sajtot kivéve egy nagy tálba és keverjük jól össze az egészet

  2.  Osszuk 4 részre a keveréket és formázzuk belőlük labdát és lapítsuk ki mindegyiket kb 12-13 cm átmérőjű koronggá. Helyezzünk mindegyik korong közepébe a sajtból és hajtsuk be a korongok oldalát, hogy a sajt ne látszódjon ki. 
    Óvatosan újra egyengessük laposra a burgerek tetejét és úgy formázzuk, hogy kb. 7-8 cm átmérőjű korongokat kapjunk. Helyezzük egy sütőpapírra őket és rakjuk be a hűtőbe egy fél órára.

  3.  Amíg pihennek a burgerek, készítsük el a salátát. Keverjük össze a joghurtot, uborkát, mentaszószt és az aprított mentát. Ízesítsük citromlével, sóval és borssal, majd fedjük le és tegyük be a tzatzikit szintén a hűtőbe.

  4. Tegyünk fel a tűzhelyre a serpenyőt és melegítsük fel 1-2 perc alatt. Úgy tudjuk leellenőrizni, hogy valóban elég meleg-e a serpenyő, hogy pár csepp hideg vizet cseppentünk a serpenyőbe. Ha a víz szinte azonnal elpárolog és sistereg, akkor használatra kész az edényünk.

  5. Mielőtt a serpenyőbe helyeznénk a húspogácsákat, közepesen alacsony hőmérsékletre mérsékeljük a hőt a serpenyő alatt és olajozzuk ki egy kicsit .

  6.  Tegyük a húspogácsákat a serpenyőbe és süssük meg őket kb 5-6 perc alatt

  7.  Melegítsük át a pitákat is a grill serpenyőben, majd vágjuk ketté őket úgy, hogy kis zsebet tudunk csinálni. Ebbe rakjunk az aprított szívsalátából, helyezzük bele a kész burgert és kanalazzunk még bele a tzatzikiből is. 

Jó étvágyat hozzá :-)

Recept és fotó: lecreuset.co.au

Tartalomhoz tartozó címkék: Grill Le Creuset recept