Nem is emlékszem már, mikor ettem utoljára bárányt, olyan régen volt.
Egyáltalán nem jellemző a családban a bárányfogyasztás, de kuriózumként néha-néha lehet, hogy beiktatom majd az itthoni menübe.
A Le Creuset oldalán érdemes körbenézni, mert sok jó receptet találhatunk. Persze manapság hol nem találunk recepteket az interneten, de ha nem lenne elég az oldallistánk, akkor legyen ez is köztük.
HOZZÁVALÓK A BÁRÁNYBURGERHEZ:
-
500 g sovány darált bárányhús
- ½ közepes méretű hagyma finomra vágva
- 1 közepes tojás
- 1 ek Worcestershire szósz
- 25 g kenyérmorzsa
- 1 ek aprított menta chopped mint
- 1 ek aprított oregánó
- 1 tk. aprított kakukkfű
- 1 tk. só
- 1 tk. őrölt bors
- 85 g krémes, lágy fetasajt
- olívaolja sütéshez
HOZZÁVALÓK A TZATZIKIHEZ:
- 8 ek görög joghurt
- 115g uborka vékonyra szeletelve
- 3 ek felaprított menta chopped mint
- 1 ek mentaszósz
- citromlé frissen facsarva
- só, bors
EGYÉB HOZZÁVALÓK:
- 175 g szívsaláta felaprítva
- 4 pita kenyér
HOGYAN KÉSZÍTSÜK EL A BURGERT:
-
Helyezzük az összes hozzávalót, ami a burgerhez kell a sajtot kivéve egy nagy tálba és keverjük jól össze az egészet
-
Osszuk 4 részre a keveréket és formázzuk belőlük labdát és lapítsuk ki mindegyiket kb 12-13 cm átmérőjű koronggá. Helyezzünk mindegyik korong közepébe a sajtból és hajtsuk be a korongok oldalát, hogy a sajt ne látszódjon ki.
Óvatosan újra egyengessük laposra a burgerek tetejét és úgy formázzuk, hogy kb. 7-8 cm átmérőjű korongokat kapjunk. Helyezzük egy sütőpapírra őket és rakjuk be a hűtőbe egy fél órára. -
Amíg pihennek a burgerek, készítsük el a salátát. Keverjük össze a joghurtot, uborkát, mentaszószt és az aprított mentát. Ízesítsük citromlével, sóval és borssal, majd fedjük le és tegyük be a tzatzikit szintén a hűtőbe.
-
Tegyünk fel a tűzhelyre a serpenyőt és melegítsük fel 1-2 perc alatt. Úgy tudjuk leellenőrizni, hogy valóban elég meleg-e a serpenyő, hogy pár csepp hideg vizet cseppentünk a serpenyőbe. Ha a víz szinte azonnal elpárolog és sistereg, akkor használatra kész az edényünk.
-
Mielőtt a serpenyőbe helyeznénk a húspogácsákat, közepesen alacsony hőmérsékletre mérsékeljük a hőt a serpenyő alatt és olajozzuk ki egy kicsit .
-
Tegyük a húspogácsákat a serpenyőbe és süssük meg őket kb 5-6 perc alatt
-
Melegítsük át a pitákat is a grill serpenyőben, majd vágjuk ketté őket úgy, hogy kis zsebet tudunk csinálni. Ebbe rakjunk az aprított szívsalátából, helyezzük bele a kész burgert és kanalazzunk még bele a tzatzikiből is.
Jó étvágyat hozzá :-)
Recept és fotó: lecreuset.co.au