A karácsonyi időszak sokszor leginkább a rohanásról szól. Ajándékok, utolsó munkanapok, bevásárlás, mi legyen a menü... És néha inkább az egyszerű süteményreceptek után nyúlunk vagy pedig megrendeljük az első útbaeső cukrászdából. Hasonló cipőben járunk mi is. Illetve szerettük volna ezt a tökéletes vendégváró receptet egy kicsit egészségesebbé tenni, hogy a rengeteg édesség mellett egy kis felüdülés legyen ez az aprósütemény a testünknek.
Nekem csak sima dióm volt itthon, úgyhogy ezzel a KitchenAid késes aprítóval daráltam le egy kicsit rusztikusabb állagúra.
GYORS ZSERBÓGOLYÓ ZABPEHELLYEL HOZZÁVALÓI:
- 100 g darált dió
- 70 g finom zabpehely
- 100-120 g baracklekvár
Hozzávalók a mázhoz:
- 50 g étcsokoládé
- 25 g vaj
Így készítsd el:
- Keverd össze a zabpelyhet, a lekvárt és a darált diót. Állagra egy ragacsos, de összeállt masszát kell kapnod. Ha úgy érzed, hogy nem elég ragacsos, tegyél még hozzá egy kis baracklekvárt.
- Tedd be a hűtőbe egy órára vagy a fagyasztóba 20 percre.
- Amíg pihen a masszánk, törd össze a csokit és olvaszd fel vízgőz felett. Én először az egyik felét szoktam, aztán hozzáteszem a másik felét.
- Ha ezzel készen vagyunk, tedd hozzá a vajat és azt is olvaszd fel sűrű kevergetések mellett. Nem baj, ha korábban elkészítettük a mázat, mint hogy eleget pihent volna a massza.
- Ha letelt az 1 óra, vegyük ki a hűtőből a masszát és egy kicsit vizes kézzel formázzunk golyókat. Nagyjából 15-20 darab dió nagyságú golyó készíthető ebből a mennyiségből.
- Ha kicsit megszilárdult volna a máz, vizgőz felett újból olvasszuk fel. Forgassuk bele a golyókat egy villa segítségével és egy hűtőrácson hagyjuk, hogy megszilárduljon a máz.
- Opcionálisan diódarabokat is szórhatunk a golyók tetejére miután bevontuk őket mázzal.
Gluténmentes és diabetikus zserbógolyó változatok:
Ha szeretnénk cukormentesíteni illetve gluténmentesíteni a zserbógolyókat akkor válasszunk gluténmentes zabpelyhet illetve diabetikus/cukormentes lekvárt és csokoládét.
Ha elkészítitek ezt a gyors zabpelyhes zserbógolyót, jelöljetek be instagramon @kookta_konyha . Nagyon kíváncsi vagyok, hogy nektek, hogy ízlik majd ez a pofonegyszerű zserbógolyó. És természetesen legyen nagyon szép napotok és kellemes ünnepeket!