Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egészséges banánkenyér recept zabliszttel

 Egészséges banánkenyér recept zabliszttel
A legjobb banánkenyér recept, amit valaha sütöttem zabliszttel és édesítőszerrel. Egyszerű, nincs szükség hozzá nagy felhajtásra, csak egy keverőtálra és a sütőre. Na meg persze pár érett banánra. 

 A legfinomabb banánkenyér

A banán egyike azon gyümölcsöknek, amit az év bármely napján beszerezhetünk. Pont emiatt szerintem már mindegyikünkkel előfordult, hogy ott maradt a konyhapulton és olyan barnává értek, hogy azt már nem volt gusztusunk megenni (legalábbis gyerekként biztosan nem). Ezeknek a szegény, szottyos banánoknak a megmentésére jött a banánkenyér!
És nem csak azért jók, mert a fel nem használt banánok életének új értelmet nyer, de reggelire, kávé mellé, desszertként is kiválóak és ezerféleképp variálhatjuk. Van fahéjas, csokis-diós, áfonyás, földimogyoróvajas, zabpelyhes, tojásmentes és még lehetne sorolni. Mégis mindben a közös, hogy a tökéletes banánkenyér szaftos, ugyanakkor mégis puha, finoman édes és a szélei kissé ropogósak!

Miért is készítsd el ezt az egyszerű, cukormentes banánkenyeret?

Az utóbbi években a banánkenyér népszerűsége az egekbe tört és szerintem ezen nincs is mit csodálkozni. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul elég hozzá egy keverőtál. Édes, finom és ahogy már említettem, roppant ízlésre szabható. És ez a recept ráadásul cukormentes, laktózmentes és gluténmentes hiszen zabliszttel, kókuszolajjal és édesítőszerrel készült. Így ha épp diétázol, akkor sem kell aggódnod, ha megeszel egy szeletet, hiszen az előbb leírtak miatt kevesebb benne a kalória. De azért csak odafigyelve, mert ez a csokis banánkenyér nagyon eteti magát!

Mi van ebben a csokis diós banánkenyérben?

Banán: a legnyilvánvalóbb, tudom. Két nagyon érett banánra lesz szükséged, ami majd a süti édességéhez és szaftosságához fog hozzájárulni.
Kókuszolaj: a kókuszvajjal váltjuk ki a sima olajat. Talán egy nagyon halvány kókusz ízt is tud a kenyerünkhöz hozzáadni, bár én nem szoktam észrevenni. A banánnal együtt pedig egy nagyon szaftos, puha textúrát fog adni a sütinek. 
Zabpehely: szerintem az egyik legjobb választás, ha gluténmentes lisztről van szó, hiszen otthon is egyszerűen elkészíthetjük egy robotgép segítségével. Összesen 150 g zablisztre és 45 g zabpehelyre lesz szükséged, hogy a tökéletes állagot kapd majd.
Étcsoki és dió: a sütemény fénypontjai. A szaftos, puha sütiben egy kis olvadt étcsoki és a roppanós dió egyszerűen fenomenálissá teszi az alapból isteni banánkenyeret.

Mi kell a banánkenyér elkészítéséhez:

Ez a másik, ami miatt nagy kedvencem ez a recept. Egyszerű, nincs szükség hozzá nagy felhajtásra, csak egy keverőtálra és maximum 15 perc alatt össze lehet állítani a többit meg már csak a sütőre kell bízni.
Tehát kell egy nagy keverőtál, én itthon
ezt a Mason Casht használom hozzá és ezt a spatulát.
És egy sütőforma, mint például ez, amit sütőpapírral bélelünk ki.

Hozzávalók:

  • 35 g negyedelős cukor vag 150 g cukornak megfelelő folyékony édesítőszer
  • 2 db vagy 240 g érett banán
  • 75 g kissé olvasztott, de nem folyékony kókuszolaj
  • 2 tojás
  • 150 g zabliszt
  • 45 g zabpehely
  • 1 tk sütőpor
  • ⅓ tk szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • 40 g apróra vágott étcsokoládé
  • 30 g durvára vágott dió

Így készítsd el:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra és bélelj ki egy sütőformát sütőpapírral.
  2. Egy nagy keverőtálban addig keverd a kókuszolajat és a cukrot, amíg habosnak nem néz ki. Ezután egyesével verd hozzá a tojásokat. 
  3. Jól törd össze a banánokat egy villával, majd keverd hozzá a tojásos keverékhez. 
  4. Ezután forgassuk hozzá a száraz alapanyagokat, amíg homogén állagú tésztát nem kapunk. Majd keverjük hozzá a diót és a csokoládét úgy, hogy egyenletes mennyiségben legyenek eloszlatva a tésztában.
  5. Öntsük át a tésztát a formába és süssük 45-50 percig. Akkor van kész a sütink, ha egy fogpiszkálót beleszúrva az tisztán jön ki belőle.
  6. Egy süti hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tartalomhoz tartozó címkék: édesség recept Reggelire sütés