Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Pizzatészta alaprecept

Pizzatészta alaprecept Van aki nem szereti a pizzát? Persze az igazi olasz, nápolyi félét otthon nem feltétlenül tudjuk megalkotni, de azért a házi pizza mindig az elsők között szerepel, ha választani kell, mi legyen az ebéd vagy vacsora.

Az itthonlét egyik előnye, hogy végre nem kell sehova rohanni. Nem kell azon gondolkodni, mikor kell elindulni otthonról, mennyien lesznek az úton, időben odaérünk-e stb.
Teljes nyugalommal neki lehet állni sütni vagy összegyúrni egy pizzatésztát, amiből akár nagyobb mennyiséget is lehet készíteni, mert kisebb mennyiségekre szétszedve be tudjuk tenni a fagyasztóba és elővenni bármikor, amikor megkívánunk egy finom, kedvünkre összeállított pizzát.
 

Hozzávalók 1 nagyobb vagy két kisebb pizzához ( Ennek a felét készítettem el és elég volt egy felnőttnek és egy gyereknek és még egy pici megmaradt előételnek vacsorára)

  • 3 csésze liszt
  • 2 teáskanál szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  •  2 evőkanál olívaolaj
  • víz

Ha van robotgépünk, akkor annak a segítségével is összegyúrhatjuk a tésztát, ha nincs, akkor a kezünk is elég lesz.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval és az élesztővel és hozzáadunk 1 csésze vizet és az olajat.  Kezdjük el gyúrni a tésztát és ha szükséges, akkor adjunk még vizet a tésztához, annyit, hogy ne legyen túl száraz, de ne is legyen túl ragacsos az állaga ( kicsit legyen csak tapadós). Formázzunk belőle egy sima, kerek labdát, takarjuk le fóliával az edényt és hagyjuk kellni akár több órán át. Ha 6-8 óra is rendelkezésünkre áll, akkor tegyük be a hűtőbe. 

Ha csak később szeretnénk felhasználni a pizzát, akkor a kelesztés után csomagoljuk be fóliába és tegyük a fagyasztóba, ahol 1 hónapig is tárolhatjuk. 

A megkelt tésztát osszuk 2 vagy több részre, egy kissé belisztezett felületen nyújtsuk ki olyan alakúra, amilyen formában sütni fogjuk. Takarjuk le és hagyjuk állni kb. 20 percet. 
Ezalatt az idő alatt  melegítsük elő a sütőt 230-240 fokra és készítsük elő a feltéteteket, ízlés szerint.
Mi most egy klasszikus Margherita pizzát készítettünk, paradicsomszósszal, mozarellával, parmezánnal, paradicsomkarikákkal és a bazsalikom helyett medvehagymával.


Kb. 15  perc alatt készre sül a pizza. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kenyér recept sütés

Keresés