Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Meggyes pite

Meggyes pite

Meggyes pite Végre itt vannak a finom, édes nyári gyümölcsök, mint a meggy, cseresznye és a sárgabarack. Rengeteg gyümölccsel megtöltve egy egyszerű piténél nem is kell más édesség a nyáron.

Hozzávalók:

Tésztához: 

  • 250 g sajtkrém
  • 250 g liszt
  • 150 g hideg vaj
  • 1/2 tk só

Töltelékhez:

  • 500 g kimagozott meggy
  • 200 ml meggylé vagy valamilyen piros bogyósból készült folyadék
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 2 ek. barnacukor - kókuszvirágcukor
  • 1 tk. vanília

A forma kikenéshez szükségünk lesz még olvasztott vajra és lisztre, illetve a tészta megkenéséhez 1 felvert tojásra és cukorra.

Elkészítés:

1. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Kinyújtjuk kb 3 mm vastagra és hajtogatjuk kétszer a következő sorrend szerint: 1/3 részben alulról középre, felülről középre, majd jobbról és balról.
    A második hajtogatás után, tegyük egy tányérra és takarjuk le, majd tegyük a hűtőbe legalább egy órára.

2. Amíg pihen a tészta, elkészíthetjük a tölteléket. Tegyük a lábasba a gyümölcsöt a megadott folyadék felével és forraljuk fel. A folyadék másik felébe keverjük bele a keményítőt és a cukrot, majd öntsük hozzá a gyümölcshöz, újra forraljuk fel, majd alacsony              lángon sűrítsük be egy kicsit. Keverjük hozzá a vaníliát is. Ízlés szerint akár szegfűszeget vagy más fűszert  is adhatunk a gyümölcshöz, ha szeretjük. A pitét elkészítettük meggyel és sárgabarackkal is. Ez utóbbiba kicsivel több cukrot kellett rakni,
    de ízlés szerint akár mehet kevesebb vagy több is a megadott mennyiségnél. Mindenképp kóstoljuk meg a tölteléket, hogy biztosan elég ízletes legyen. 
 

3. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Ez a tésztamennyiség kb 2 db 16 cm piteformába vagy kb 8 db kisebb, 10 cm-es formához elég. Ezeket kenjük ki vajjal és lisztezzük is ki.
 

4. A pihentetett tésztát vegyük elő a hűtőből, nyújtsuk ki kb. 4 mm vastagra - ennél lehet vékonyabb is, ha nagyon vastagnak tűnik - majd béleljük ki a formákat a tésztával, töltsük meg a töltelékkel és a maradék tésztával díszítsük a piték tetejét.
   Kenjük meg a felvert tojással a tészták tetejét és szórjuk meg cukorral.

5. Süssük kb. 35-40 percig
 

6. Mielőtt megkóstolnánk a sütit, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: édesség Pite recept

Keresés