Meggyes pite

Hozzávalók:
Tésztához:
- 250 g sajtkrém
- 250 g liszt
- 150 g hideg vaj
- 1/2 tk só
Töltelékhez:
- 500 g kimagozott meggy
- 200 ml meggylé vagy valamilyen piros bogyósból készült folyadék
- 2 ek. kukoricakeményítő
- 2 ek. barnacukor - kókuszvirágcukor
- 1 tk. vanília
A forma kikenéshez szükségünk lesz még olvasztott vajra és lisztre, illetve a tészta megkenéséhez 1 felvert tojásra és cukorra.
Elkészítés:
1. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Kinyújtjuk kb 3 mm vastagra és hajtogatjuk kétszer a következő sorrend szerint: 1/3 részben alulról középre, felülről középre, majd jobbról és balról.
A második hajtogatás után, tegyük egy tányérra és takarjuk le, majd tegyük a hűtőbe legalább egy órára.
2. Amíg pihen a tészta, elkészíthetjük a tölteléket. Tegyük a lábasba a gyümölcsöt a megadott folyadék felével és forraljuk fel. A folyadék másik felébe keverjük bele a keményítőt és a cukrot, majd öntsük hozzá a gyümölcshöz, újra forraljuk fel, majd alacsony lángon sűrítsük be egy kicsit. Keverjük hozzá a vaníliát is. Ízlés szerint akár szegfűszeget vagy más fűszert is adhatunk a gyümölcshöz, ha szeretjük. A pitét elkészítettük meggyel és sárgabarackkal is. Ez utóbbiba kicsivel több cukrot kellett rakni,
de ízlés szerint akár mehet kevesebb vagy több is a megadott mennyiségnél. Mindenképp kóstoljuk meg a tölteléket, hogy biztosan elég ízletes legyen.
3. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Ez a tésztamennyiség kb 2 db 16 cm piteformába vagy kb 8 db kisebb, 10 cm-es formához elég. Ezeket kenjük ki vajjal és lisztezzük is ki.
4. A pihentetett tésztát vegyük elő a hűtőből, nyújtsuk ki kb. 4 mm vastagra - ennél lehet vékonyabb is, ha nagyon vastagnak tűnik - majd béleljük ki a formákat a tésztával, töltsük meg a töltelékkel és a maradék tésztával díszítsük a piték tetejét.
Kenjük meg a felvert tojással a tészták tetejét és szórjuk meg cukorral.
5. Süssük kb. 35-40 percig
6. Mielőtt megkóstolnánk a sütit, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.