Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Le Creuset edények homokszínű és fekete szatén bevonata közti különbség

Le Creuset edények homokszínű és fekete szatén bevonata közti különbség

Ha találkozott már Le Creuset öntöttvas edényekkel, akkor biztosan észrevette, hogy a Le Creuset két különböző bevonatú terméket kínál a vásárlóknak. Sokan nem ismerik a két bevonat tulajdonságait,  egyáltalán mi a különbség a kettő kötött. 
A lenti leírásban reméljük minden kérdésre választ ad a Le Creuset.

 

A két bevonat közül az egyik, a  legelterjedtebb -a világos, homokszínű, belső zománc -, míg a másik a matt fekete szaténzománc. Bár mindkettő zománcbevonat, mindegyiket meghatározott funkcióra és felhasználásra tervezték. Le Creuset edények világos, homokszínű bevonata

Minden ember, aki Le Creuset öntöttvas edényt használ, ismeri a világos bevonatot, hiszen ezt a bevonatot találja az ikonikus, legtöbbet eladott Signature öntöttvas edényeiben.
A legtöbb más zománcozott öntöttvas edényben is megtalálható ez a valójában zománcbevonat, ami egy üvegfajta.
A legfontosabb, hogy a bevonat többféle célt szolgál, és nem szükséges növényi olajjal lekezelni, ez megkönnyíti a használatát és jobban lehet "karbantartani", az edény élettartamát hosszabban megőrizni.
Főzés közben a világos színű zománc lehetővé teszi a főzési folyamat egyszerű nyomon követését, különösen alkalmas olyan főzési módokhoz, ahol több folyadékot használunk, több nedvesség képződik a főzés folyamán.
A Le Creuset edény alján könnyen láthatóvá válik, ha az étel főzés közben barnulni kezd, vagy éppen kezdene leégni.
A homokzománc sima, szinte fényes felülete azt is jelenti, hogy az étel kevésbé ragad le az edény vagy a serpenyő felületéhez, egyúttal könnyebben távolíthatók el róla az odaégett ételmaradékok, tehát a tisztítása is egyszerűbb.
Üres serpenyőt nem szabad melegíteni, szárazon felforrni hagyni, mindig legyen benne valamilyen folyadék. Bármelyik maradandó károsodást okozhat a zománcban és a serpenyőben.
A Le Creuset világos zománcbevonatának egy másik előnye, hogy az üveg inert, ami azt jelenti, hogy nem szívja fel az ételből származó szagokat vagy ízeket.
A megmaradt ételeket tárolására is kiváló,  nem lép reakcióba savas ételekkel, például paradicsommal és citrusfélékkel.
Hosszabb használat után azonban előfordulhat, hogy a világos zománc foltosodik vagy elszíneződik a főzési folyamat során.
Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen ezek a foltok könnyen eltávolíthatók a Le Creuset saját márkás edénytisztítójával, vagy annak híján a klasszikus  szódabikarbóna segítségével. 

 

Le Creuset edények matt fekete bevonata

A fekete szatén zománc a legkeresettebb Le Creuset Signature serpenyők és a grillserpenyők belsejében található.
A matt fekete felületről sokan azt gondolják - mivel durvább a textúrája, mint a világos színű bevonatnak -, hogy ez a felület nyers öntöttvas. De  valójában ez egy olyan innovatív bevonat,  amely sokkal könnyebben használható és tisztítható, mint a hagyományos öntöttvas.
A világos zománchoz hasonlóan a fekete szaténzománc sem igényel olajos kezelést. Kifejezetten magasabb felületi hőmérsékletű főzéshez tervezték, így ideális grillezéshez, pirításhoz és egyéb száraz sütési módokhoz. Gyönyörű barna, karamellizált kérget eredményez az ételen. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a magasabb felületi hőmérséklet nem egyenlő a magas hőfokkal, ezért a fekete szatén zománcozott öntöttvas edényekkel való főzés során továbbra is közepes-közepes-magas hőmérséklet használata előírt.
A használat során a serpenyő, vagy fekete bevonattal ellátott edény felületén olyan patina képződik, ami javítja a főzési teljesítményt, és idővel tapadásmentesebb felületet hoz létre – akárcsak a hagyományos öntöttvas.
Ez a patina a természetes főzési folyamat része, csökkenti, hogy az edényben a főzés során az étel leragadjon, illetve a rétegnek köszönhetően kevesebb olajra / zsiradékra van szükség a főzés során.
Annak ellenére, hogy a bevonatnak köszönhetően könnyebben tisztán tartható, mint a hagyományos öntöttvas edény, figyelni kell, hogy a patinát tisztításkor ne súroljuk le az edény felületéről.

Fotó és szöveg: lecreuset.com

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Le Creuset