Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Karácsonyi diós kalácskoszorú recept

Karácsonyi diós kalácskoszorú recept Puha, foszlós és egyszerű elkészíteni. A legfinomabb diós mazsolás fonott kalácskoszorú recept, aminek ott a helye egész télen minden háztartás reggeliző asztalán. 

 

Boldog Decembert!

 

Tudom, tudom, már benne vagyunk pár napja, azonban most kezd csak igazán fokozódni bennem a karácsonyi várakozás. Úgyhogy el is hoztam a kedvenc adventi fonott kalács receptemet, mert szerintem ott a helye egész télen minden háztartás reggeliző asztalán. Karácsonyra libamáj pástétomot is szoktam készíteni, aminek a sós ízvilágát tökéletesen kiegészíti a dió és a mazsola. 

Karácsonyi diós mazsolás kalács

Már az első adventi vasárnapra is elkészítettem, de hát sokkal egyszerűbb megsütni és megenni a kalácsot, mint még posztot is írni róla. Viszont eljutottunk idáig is! Úgyhogy fogadjátok sok szeretettel. 

Az én adventi fonott kalácsom története

Rengeteg kalács receptet találni az interneten, szóval ez igazából senki számára nem újdonság. Van édes, van sós, gluténmentes, töltött, 3-4-5-6 fonásos és még amit el tud képzelni az ember.

 

De vannak azok a receptek, amik ötletünk sincs, hogy honnan, de ránk maradtak. Nagymama könyvéből, édesanyák újságkivágásaiból, a szomszéd félcetlire lejegyzetelt pogácsája. Na hát ez is ugyanilyen. Szerintem több, mint 10 évvel ezelőtt sütöttem először ezt az adventi diós mazsolás kalácsot és őszintén fogalmam sincs, hogy honnan van a recept. Talán újságból...

 

Azóta pedig hagyománnyá vált már nálunk, hogyha itt a december, akkor ezt a foszlós kalácsot legalább kétszer-háromszor meg kell sütni. A sütést amúgy én kifejezetten terápiás jellegűnek tartom, még talán jobban is mint a takarítást, úgyhogy ha rossz kedvetek van, akkor ezt tudom ajánlani. 

 

Karácsonyi diós mazsolás kalácskoszorú

 

Mitől lesz tökéletes a diós mazsolás kalács?

Élesztővel sütni mindig olyan munkásnak hangzik. Dagasztani, keleszteni, formázni, megint hagyni egy kicsit és még sorolhatnám. Pedig csak leírva ennyire macerás.

 

Íme néhány tipp, amit érdemes észben tartani, ha kelt tésztát készítünk:
 

  • Liszt: Bármit sütünk, a hozzáadott zsiradék nehezebbé fogja tenni tésztát, ezáltal legyengítve a benne található glutént. Ezt ki lehet balanszolni magasabb fehérje tartalmú liszttel, mint például a kenyérliszt (BL80). Ebben a receptben sima fehér lisztet használtam (BL50), amit először kimértem, majd leszitáltam, hogy szellősebb legyen a szemcsék közé jutott oxigéntől. Ettől lesz a tészta sokkal könnyedebb és foszlósabb.
  • Tej: Van egy enzim a tejben, ami szintén legyengíti a glutént. Annak érdekében, hogy ezt megakadályozzuk, mindig melegítsük fel a tejet, hiszen forrás előtt (nagyjából 83°C-on) ez az enzim denaturálódik. 
  • Vaj: Vajtól függően a tésztánk nedvesebb vagy szárazabb lehet. Ha úgy érzed, hogy a megadott mennyiségű vaj mellett túl száraz a tészta, akkor adj a tésztához még egy kis folyadékot, hogy elváljon a keverőtál szélétől. 
  • Dagasztás: A fentieket figyelembe véve az a legjobb, ha először a vajat kihagyva mindent összegyúrunk annak érdekében, hogy a gluténszálak teljesen kisimuljanak. És ezután kerül hozzá a vaj. Akkor jó a tészta, ha megcsípve kicsit kinyúlik majd elszakad. Kézzel ez nagyjából egy olyan 10-15 percnyi dagasztást vesz igénybe, de én ezzel a KitchenAid robotgéppel lassú fokozaton 10 percig szoktam hagyni dolgozni. 
  • Kelesztés: A tésztát mindig meleg helyen hagyjuk (körülbelül 24°C) letakarva. Lefedhetjük frissentartó fóliával, hogy bent maradjon a nedvesség, de csak simán egy konyharuhát is rátehetünk a keverőtálra. Addig hagyom, amíg kétszeresére nem kelt a tészta, általában 45-60 perc szokott lenni.

Milyen élesztőt használjak és hogyan a karácsonyi foszlós kalács tésztához?

A recept eredetileg friss élesztőt ír, de ezt nyugodtan cserélhetjük szárított élesztőre is. Azért szoktam frisset a preferálni, mert a receptek 500 g liszthez általában 25 g élesztőt írnak. Viszont ha fél adagot szeretnék készíteni valamiből akkor sokkal egyszerűbb kimérni és dolgozni vele. 

 

Legyen amúgy szárított vagy friss, én mindig felfuttatom folyadékban, hogy megnézzem él-e még az élesztő. Ehhez a megadott folyadékmennyiséget nagyjából 30-35 °C-ra melegítem, ebbe belemorzsolom az élesztőt, hozzákeverek egy fél teáskanál cukrot és egy kevés lisztet. A keveréket nagyjából 10-15 percig hagyom állni meleg helyen, hogy felfusson (nagy buborékok jelennek meg a tetején).

Fontos, hogy a folyadék amiben felfuttatjuk az élesztőt, ne legyen se túl hideg, se túl meleg. Az előbbi nem fogja aktiválni, az utóbbi pedig megöli. 

Elkészíthetem a diós kalács tésztáját előző este?

Természetesen. Ilyenkor az első kelesztés után ha megfontad az adventi kalácsot, tedd be a hűtőbe és másnap reggel sütés előtt hagyd 45 percig, hogy felmelegedjen. Ezután pedig folytathatod ott, ahol abbahagytad.  Adventi foszlós diós kalács

Meddig süssem a kalácsot?

Ha légkeverésen sütöd, akkor 180 fokon nagyjából 30 perc alatt elkészül. Én úgy szoktam ellenőrzni, hogy jó-e már az adventi kalács, hogy megnézem mennyire barnult meg a teteje és az alja. Ha azt látod, hogy a teteje már nagyon barna az aljához képest, akkor nyugodtan takard le alufóliával és süsd tovább. Az alját úgy tudod leellenőrizni, hogy kihúzod a tepsit és egy spatulával vagy fogóval megemeled a kalácsot. 

Hogyan tároljam az karácsonyi diós kalácsot? 

Szerintem, mint minden más péksüti, a kalács is a sütés napján a legfinomabb. Viszont ha betekered konyharuhába vagy beteszed egy műanyag zárható zacskóba, akkor nagyjából 2-3 napig simán jól szeletelhető és fogyasztható marad. 

Ha lefagyasztanád, akkor először tekerd be alufóliába majd egy zacskóba és úgy kerüljön a fagyasztóba. Amikor pedig szükséged van rá, előző este vedd ki és hagyd, hogy a konyhapulton kiolvadjon. 

Karácsonyi foszlós fonott kalács

Ha elkészítitek ezt az édes fonott kalácsot dióval és mazsolával, jelöljetek be instagramon @kookta_konyha . Nagyon kíváncsi vagyok, hogy nektek, hogy sikerül a kedvenc családi receptünk. És természetesen legyen nagyon szép napotok és kellemes sütést!

Diós Mazsolás adventi kalács hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy egy zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 0,5 dkg só
  • 2-3 dkg dió (ízlés szerint több vagy kevesebb is lehet)
  • 0,5-1,5 dkg mazsola (ízlés szerint, akár rumba áztatott is lehet)
    • Ha valaki nem szereti a mazsolát, akkor azt cserélhetjük aszalt vörösáfonyára.
  • 1 tojás a tészta tetejének megkenésére

Így készítsd el:

  1. Futtassuk fel az élesztőt: melegítsük fel a tejet 30-35°C-ra, keverjük bele az élesztőt 1 teáskanálnyi cukorral és egy kevés liszttel. A keverék tetejét is megszórhatjuk egy kevés liszttel. Várjunk 10-15 percet, amíg buborékok képződnek a keverékünk tetején 
  2. Amíg aktíválódik az élesztő. Mérjük majd szitáljuk le a lisztet. Keverjük hozzá a maradék cukrot és a sót. 

  3. Ha felfutott az élesztő, keverjük meg még egyszer, majd öntsük hozzá a liszthez. Dagasszuk kézzel nagyjából 10-15 percig, géppel 10 percig alacsony-közepes fokozaton. 

  4. Formázzuk cipóvá és kelesszük a kétszeresére (30-45 perc)

  5. Ha megkelt dolgozzuk bele a mazsolát és a vágott diót. Előfordulhat, hogy a tészta rugalmassá válik, emiatt nehezebb lesz vele dolgozni, de ez ne rettentsen el! Néhány mazsola és dió kieshet a tésztából.

  6. Szedjük három, nagyjából azonos súlyú részre a tésztát. Én szeretem mérlegen lemérni, hogy tényleg ugyanakkorák legyenek. Nyújtsunk ki őket 30-40 centi hosszúságúakra. A nyújtást én mindig középen kezdem el és úgy haladok a két széle felé. Ehhez kelleni fog egy kis határozottság, mivel a tészta szeretne majd visszaugrani az eredeti méretére.

  7. Fonjuk meg a tésztát és koszorú alakban tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. 

  8. Kenjük meg a tetejét tojással és hagyjuk meleg helyen kelni 15 percig.

  9. Kenjük meg ismét a maradék tojással és ízlés szerint megszórhatjuk cukrozott darált dióval, vágott dióval, mazsolával, vaníliás cukorral vagy ezek bármilyen kombinációjával.

  10. Előmelegített sütőben 175-180°C (közepes lángon) pirosodásig, nagyjából 30 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat!  smiley

 

Tartalomhoz tartozó címkék: édesség recept Reggelire sütés

Keresés