Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan válasszam ki a megfelelő méretű Le Creuset edényt?

Hogyan válasszam ki a megfelelő méretű Le Creuset edényt?
A Le Creuset öntöttvas edények népszerűsége hosszú évek óta töretlen, ám sokakban felmerülhet a kérdés: milyen méretű edényt válasszak? Ebben a blogbejegyzésben megpróbáljuk összefoglalni mi alapján érdemes eldönteni, hogy  a Le Creuset különböző méreteit közül melyik is lenne a legideálisabb számunkra. MILYEN MÉRETŰ LE CREUSET ÖNTÖTTVAS EDÉNYT VÁLASSZAK?

A Le Creuset francia cég az egyik leghíresebb a világon, amelyik öntöttvas edényeket gyárt. 
Az egész kis mérettől kezdve a 28, 32 cm-es méretűig megtalálható a választékukban minden, a kerek forma mellett az ovális is.
Mindig nagyon örülünk, ha sok féle termék közül lehet választani, de amikor tényleg odakerülünk, hogy eldöntsük mekkora méretű edényre is lenne szükségünk úgy, hogy egy kisebb vagyont is rá szeretnénk költeni, úgy már jobban elgondolkodik az ember, mivel is kezdje el a sort.

Az elsődleges szempont azért többnyire az, hogy milyen ételt főzünk gyakran, vagyis mihez szeretnénk leggyakrabban az edényünket használni és persze az sem elhanyagolható szempont, hogy mekkora adagot készítünk, vagyis hány személyre főzünk.

MIT SZERETSZ FŐZNI?

Pörkölt, leves, egytálétel készül a leggyakrabban vagy inkább a sültekért, pároltakért rajongtok inkább?
Ezeket fontos figyelembe venni, mivel a különböző főzési technikák eltérő "helyet" igényelnek. Az első körhöz tartozó ételek esetében inkább magas oldalfalú edényre van szükség, szélesség háttérbe szorul, míg a második esetben több helyre van szükség az edényben ahhoz, hogy a főzés során hatékonyan lehessen pirítani és karamellizálni.
 

HÁNY EMBERRE SZOKTÁL FŐZNI?

Hüvelykujjszabály szerint egy emberre kb. 950 ml - 1 litert kell számolni és felkerekíteni kicsit, így ha egy 4 fős családot veszünk, akkor kb. 4 liter, amit kissé felfelé kerekítve ideális edénynek 5 liter űrtartalmút kapunk.

Emellett fontos figyelembe venni azt is, hogy milyen gyakran főzöl nagyobb létszámú család vagy vendégekre. Inkább a hétvégén szeretsz főzni vagy nagy rajongója vagy a maradékoknak? Ha erre a kérdésre igen a válasz, akkor érdemes pár litert hozzáadni a korábbi számításokhoz.

Sokan arra gondolnak, hogy a legegyszerűbb úgy eldönteni a kérdést, hogy ha a legnagyobb méretű edényt vásárolják meg, mert az biztosan elég lesz, akárhány emberre is kelljen főzni. Azonban mielőtt tényleg a legnagyobb méret mellett döntenénk, mindenképp meg kell nézni, hogy vajon a sütőbe is be fog férni és ha teljesen meg van töltve az edény, akkor egyáltalán elbírjuk-e. 
 

A LEGNÉPSZERŰBB LE CREUSET ÖNTÖTTVAS COCOTTE MÉRET


Még mindig bizonytalan vagy, hogy mekkora méret lenne ideális a számodra? 
A két legnépszerűbb méret a 24 cm-es kerek öntöttvas edény illetve a 29 cm-es ovális öntöttvas lábas. Ez a két méret nyújtja úgymond a legnagyobb rugalmasságot főzés során. Nem túl kicsik, nem túl nagyok és beférnek szinte az összes sütőbe.

 

Forrás: lecreuset.com

 ÖNTÖTTVAS EDÉNYEK 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Le Creuset