Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan tisztítsuk Le Creuset öntöttvas edényeinket?

Hogyan tisztítsuk Le Creuset öntöttvas edényeinket?

Hogyan tisztítsuk és vigyázzunk Le Creuset öntöttvas edényeinkre?

A Le Creuset öntöttvas lábasokat 1925 óta gyártják és köszönhetően zománcozott felületüknek, nem igényelnek olyan fokozott odafigyelést, mint a nyers vasból készült edények, nem kell használat előtt beolajozni, szappannal  és mosogatógéppel is tisztíthatók.
Ha megfelelően gondoskodunk Le Creuset öntöttvas edényeinkről, különösen a belső zománcról, akkor a legtöbbet hozhatjuk ki ezekből a megbízható klasszikusnak számító konyhai edényekből, amelyek egy életre szólnak.

Érdemes kipróbálni a következő tippeket, hogyan óvhatjuk meg edényeink külsejét és belsejét, amely ötletek segítségével megőrizhetjük ezeknek a kézzel készített, szinte örök darabnak számító konyhai edények épségét.

Csak finoman

A makacs foltok eltávolításához mindenképp puha rongyot vagy szivacsot használjunk, noha a durvább felületű szivaccsal egyszerűbbnek tűnhet a tisztítás, de ahhoz, hogy megőrizzük a sima zománcozott felületet, kerüljük ezeknek a használatát.
A cellulóz szivacsok használata különösen ajánlott hiszen puhák, de mégis hatékonyak.
Tipp: A Le Creuset Casserole edények szépsége abban rejlik, hogy közepes hőfokon működnek a legjobban – ha túl forró az edény sokkal valószínűbb, hogy odaégnek a benne készült ételek.

Tűntessük el az odaégés miatt keletkezett foltokat, maradékokat

Mindannyiunkkal megtörtént valószínűleg, hogy  megfeledkeztünk a edényünkről, amiben odatettünk valamit főni a tűzhelyre és mire észbe kaptunk, már késő volt és leégett az öntöttvas lábasunk vagy serpenyőnk aljára.
Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy soha többet nem tudjuk majd megfelelően használni Le Creuset edényünket, csupán tegyük a következőket.
Tegyünk egy teáskanál mosogatószert és 2-3 evőkanál szódabikarbónát egy fél fazék meleg vízbe, és lassú tűzön pároljuk 8-10 percig, majd egy spatula segítségével próbáljuk meg elválasztani az edény aljától a megégett ételt.
Ne felejtsük el, hogy a Le Creuset öntöttvas edényeket csak vízforraláshoz lehet magas hőfokon használni, minden más típusú főzéshez a közepes hőfok ajánlott, mivel a zománcréteg ezen a hőfokon biztosítja a legjobb hőelosztást és egyenletes főzést. 
Tipp: Ha a leégés nagyon makacs, akkor mindenképp érdemes megismételni az előbb leírt eljárást – áztassuk edényünket  egy kis meleg vízbe amibe mosogatószappant és szódabikarbónát kevertünk, és hagyjuk állni egy éjszakát.

Égésnyomok az edény alján is? 

Minden öntöttvas lábas alján időnként égésnyomok jelenhetnek meg. Bár ez nem befolyásolja az edény minőségét és megbízhatóságát, mégis jó, ha tudjuk, hogyan tudjuk ezeket is eltűntetni az edényről.
Fordítsuk meg a serpenyőt, készítsük el a korábban is használt pasztát (egy teáskanál mosogatószert és 2-3 evőkanál szódabikarbónát) majd egy puha szivacs és a paszta segítségével töröljük tisztára az edényt.
Tipp: A forró edényekhez meleg víz kell – hősokk (ami károsítja az edényt) következhet be akkor, amikor egy forró edényt hideg vízbe áztatunk.
Kövessük a fenti szabályt és tartsuk Le Creuset edényeink zománcát tökéletesen sértetlenül.

Legjobb tippek 

  • Minden Le Creuset casserole mosogatógépben mosható, de a kézi mosás továbbra is a legjobb módja annak, hogy edényeinket tökéletesen tisztán tartsuk
  • Nagyon odaégett valami? Helyezzünk egy mosogatószer tablettát kis mennyiségű vízbe, hagyjuk állni egy-két órát, hogy feloldja a megégett ételt, és fényesebbé tegye a zománcozott belsejét
  • Mindig szilikon eszközöket használjunk, amikor főzünk
  • Kevés hely áll rendelkezésre a konyhában és csak úgy tudjuk tárolni edényeinket ha egymásba rakjuk őket?
    Ahhoz, hogy megóvjuk a zománcfelület épségét és elkerüljük a karcolódásokat, minden edény és fedő közé konyharuhát vagy valamilyen textíliát tegyünk.

Plusz termékajánló a Le Creuset edények tisztításához

A Le Creuset speciális Le Creuset edény- és serpenyőtisztítója szinte kötelező minden szenvedélyes szakács és Le Creuset öntöttvas casserole gyűjtő számára. Minden harmadik vagy negyedik alkalommal, amikor elmossuk az edényünket, javasolt a hsaználata.

 

Fotók és szöveg: lecreuset.co.za