Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyümölcsös crumble "egészségesebb" verzióban

Gyümölcsös crumble "egészségesebb" verzióban

Ha esetleg a crumble elnevezés nem ismerős, akkor biztosan a magyar nevével, a morzsasüti kifejezéssel már valószínűleg találkoztatok.
Egyszerű és gyorsan elkészíthető édesség, de akár egészségesebb reggelinek is elkészíthető.

Mi is az a crumble?

A crumble egy angol sütemény, ami lényegében egy gyümölcsös alapból és egy "morzsás" tésztarétegből áll. Sütőben megsüti az ember és egy kis vaníliaszósszal vagy joghurttal kínálja tálaláskor.
Azért is szerethető ez a sütemény, mert rengeteg verzióban elkészíthető attól függően, hogy épp milyen gyümölcs kapható frissen a piacon vagy attól, hogy épp mit kívánunk meg.
 

Két receptet is kipróbáltunk, az egyik a Mason Cash oldalán fent lévő klasszikus rebarbarás crumble, míg a másik egy saját módosított, egészségesebb verziója a morzsasütinek, amit gyakran készítek reggelire is, ha van időm , így főleg a hétvégén kerül az asztalra ez a finomság.

Elsőként a saját verzióm recepjét osztom meg veletek, ez természetesen csak egy kiindulási alap, mindenki a kedvére módosíthatja, hiszen nagyon nem lehet elrontani ezt a sütit. Ha mégis nagyon elromlana vele valami, akkor egyszerűen csak varázsoljunk belőle pohárdesszertet és senkinek nem fog feltűnni, hogy nem sikerült az eredetileg tervezett crumble receptünk.

GYÜMÖLCSÖS CRUMBLE HOZZÁVALÓI:

  • kb. 90 g vaj olvasztva 
  • 1/4 csésze kókuszvirágcukor
  •  ha nem elég édes, akkor valamilyen alternatív édesítőszer még mehet bele
  •  1 tk. vanília kivonat
  •  1/2 csésze vaniliás fehérje, 1/2 csésze liszt
  •  3/4 csésze zabpehely 
  •  csipet só
  • fagyasztott gyümölcs
  • fahéj, vanília
  • citromlé

Így készítsd el:

  1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, kb. 20 cm-es sütőformába tegyél sütőpapírt és kend ki vajjal
  2. Keverd össze az olvasztott vajat a cukrokkal, vaníliával,sóval, fehérjével, liszttel és zabpehellyelKicsit száraz, darabos lesz, de ennek ilyennek kell lennie
  3. Tegyél félre egy nagy csészényit ebből a keverékből, a többit terítsd szét az edényben
  4. A gyümölcsöt keverd össze egy kis fajéjjal, citromlével és egy kis kanál fehérjeporral vagy liszttel, ha azt használsz
  5. Tedd rá a gyümölcsöt a zabpelyhes keverékre és végül szórd rá az egy csészényi félretett keveréket
  6. Süsd a sütőben kb 30-35 percig, addig amíg a szélei már megsültek és kezd barnulni a süti teteje
  7. Vedd ki a sütőből és hagyd rácson kihűlni

Tálalhatjuk öntet nélkül is így magában, vagy adhatunk mellé még gyümölcsöt, ha jó gyümölcsösen szeretjük, de az édes ízt ellensúlyozhatjuk joghurttal is.

A képen látható recept a Mason Cash márka receptje, egy klasszikus rebarbarás crumble, ennek pedig a következő a receptje:

 

REBARBARÁS CRUMBLE HOZZÁVALÓI:

  • 500 g rebarbara, hüvelykujjnyi darabokra vágva
  • 100 g barnacukor
  • 3 ek. portói  - elhagyható
  • 140 g sütőporos liszt
  • 85 g hidej vaj
  • 50 g muscovado cukor
  • 50 g aprított dió - elhagyható

Így készítsd el:

  1. Vegyél elő egy serpenyőt, tedd bele a rebarbarát a cukrot és a portóit. Fedd le és párold alacsony lángon kb. 15 percig. Tehetsz bele még cukrot, ha úgy érzed nem elég édes a gyümölcs.
  2. Amikor puha a gyümölcs, de még megtartja a formáját öntsd át egy közepes méretű sütőformába. ( kb. 25-28 cm hosszú , 1,4 liter űrtartalmú)
  3. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  4. A felső réteg elkészítéséhez morzsold el a lisztet a vajjal, majd add hozzá a cukrot és a diót és kézzel morzsold össze
  5. Szórd rá az morzsát a rebarbarára és süsd 30 percig vagy amíg a teteje aranybarna lesz
  6. A tálaláshoz készíts el egy egyszerű vaníliaszószt vagy puddingot.

(masoncash.co.uk) 

Tartalomhoz tartozó címkék: édesség

Keresés