Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fokhagymás-parmezános pull-apart kenyér

Fokhagymás-parmezános pull-apart kenyér Ismeritek a pull-apart kenyeret? Annyira könnyű és finom, hogy sose tudunk ellenállni neki. A sós verziót nyáron szoktunk készíteni, de persze egész évben biztosan nagy sikert fog aratni.
A könnyűségét, puhaságát többek között a sok vaj okozza, így egyáltalán nem mondható diétás ételnek, de melyik kenyér az...

 

HOZZÁVALÓK:

SÜLT FOKHAGYMÁHOZ:

  • 2 fej nagyobb fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/4 tk. só

KENYÉRHEZ:

  • 2 3/4 csésze liszt
  • 2 egész tojás
  • 1 tk. cukor
  • 2 1/4 tk szárított élesztő
  • 1/3 csésze tej
  • 57 gramm vaj
  • 1/4 csésze víz
  • 1 tk. szárított bazsalikom
  • 1/2 tk. szárított oregánó
  • 1/4 tk. szárított rozmaring
  • 1 tk. fokhagymapor
  • 1/2 tk. só

 

TÖLTELÉKHEZ:

  • 6 ek. olvasztott vaj
  • 1/2 csésze reszelt parmezán

 

ELKÉSZÍTÉS:

Melegítsük elő a sütőt kb. 180 fokra. A fokhagyma fejek tetejét vágjuk le késsel, csomagoljuk be alufóliába meglocsolva az olajjal. Tegyük be a sütőbe és süssük kb. 45-60 percet.

Amíg sül a fokhagyma, addig egy nagy keverőtálba tegyünk 2 csésze lisztet, a cukrot és az élesztőt.  A vajat a tejjel egy lábasban melegítsük össze, majd hagyjuk egy pár percet hűlni és keverjük bele a vizet is.
A liszthez öntsük hozzá a tejes keveréket és kézzel vagy robotgép segítségével kezdjük el összedolgozni. Adjuk hozzá a fűszereket és a tojásokat egyesével, majd adjuk hozzá a maradék lisztet is. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg sima tésztát nem kapunk. Olajozzuk ki a tálat, tegyük bele a tésztát és takarjuk le, majd hagyjuk kelni egy órát. 

Miután megsült a fokhagyma és kivettük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, mert forrón még nehéz kinyomkodni a héjból a puha fokhagymát. Egy kisebb tálba nyomjuk ki a fokhagymát a héjából és egy villa segítségével keverjük krémesre, ízesítsük a sóval.

Amikor megkelt a tészta, tegyük egy lisztezett munkalapra vagy deszkára és nyújtsuk ki kb. 30 x 50 cm nagyságú téglalap alakra. Olvasszuk meg a 6 evőkanál vajat és kenjük meg vele a tésztát. Ezután kenjük rá a fokhagymakrémet, végül pedig szórjuk meg a parmezánnal. 
Hosszanti irányban vágjuk 5 egyforma csíkot, amit tegyünk egymásra, majd 6 egyenlő részre vágjuk. 

Vegyünk elő egy kb. 12x 22 cm hosszú püspükkenyér formát, ha az nincsen akkor egy négyzet alakú kisebb sütőforma is jó lesz. Ezt vajazzuk ki, majd a vágással lefelé helyezzük egymás mellé a tésztahalmokat.
Takarjuk le fóliában és hagyjuk kelni 45 percet.

45 perc után tegyük be a sütőbe és süssük aranybarnára kb. 35-45 perc alatt.

Tálalás előtt még önthetünk olvasztott olajat a kenyér tetejére, ha még szaftosabb kenyeret szeretnénk, ízlés szerint megszórhatjuk még parmezánnal és fűszernövényekkel is.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kenyér recept

Keresés