Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Epres,pisztáciás joghurtos tart

Epres,pisztáciás joghurtos tart Amikor elindul az eperszezon, mindenhol epres sütireceptekkel találkozom. A tart, pite recepteket alapból nagyon kedvelem, így nem is volt kérdés, hogy biztosan kipróbálom ezt a receptet, amit a williams-sonoma.com oldalon találtam. 

Hozzávalók a tésztához:

1 tojás sárgája

1 ek. Víz

½ tk. Mandula aroma

125 g liszt

60 g mandulaliszt

90 g cukor

1 tk. Őrölt kardamom

½ tk. Só

125 g hideg vaj

 

Hozzávalók a töltelékhez:

3 tojás

250 g görög joghurt

90 g cukor

1 tk vanília kivonat

½ tk. Só

 

A süti tetejére:

2 ek. Víz

2 ek. Cukor

⅛ tk. Őrölt kardamom

375 g eper

2 ek. Finomra aprított pisztácia

1 ek. Reszelt citromhéj

Először elkészítjük a tésztát. Összekeverjük a vizet a mandula aromával és tojássárgával. Ezt félretesszük és egy másik tálban összekeverjük a maradék hozzávalókat és a végén hozzákeverjük a vizes keveréket. Összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük hűlni kb. Egy órára. Egy 25 cm-es tart formát kivajazunk és kilisztezünk. Kinyújtjuk a tésztát kb 33 cm szélesre és belerakjuk a formába úgy, hogy a szélén is legyen a tésztából, majd visszarakjuk a hűtőbe még legalább egy fél órára.

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.

Miután letelt a fél óra, kivesszük a tésztát a hűtőből és egy villával jó alaposan szurkáljuk végig a tésztát. Berakjuk a sütőbe kb. 20 percre.Vegyük ki a sütőből és egy rácson hagyjuk, hogy egy kicsit hűljön a tészta.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket.  Habverő segítségével keverjük össze a tojásokat a joghurttal, a vaníliával és a sóval. 
Öntsük a tésztára a tölteléket, majd tegyük vissza az egészet a sütőbe még kb. 15 percre, míg a folyékony töltelék “megkeményedik”.

Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Takarjuk le és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, de egész éjszakát is maradhat.

Tálalás előtt készítsük el az öntetet hozzá. Az epreket mossuk meg és szeleteljük fel. Egy szószos edénybe tegyük bele a vizet és a cukrot, kardamomot és forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Az eprekkel díszítsük fel a sütemény, kenjük meg a cukros sziruppal és szórjuk meg a citromhéjjal és a pisztáciával.

Tartalomhoz tartozó címkék: recept édesség sütés

Keresés