Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Csörögefánk

2020. 02. 13. 00:00:00
Csörögefánk Farsang idején ki az, aki nem süt fánkot? Vagy nem eszik, ha nem lenne kedve, ideje vagy bátorsága nekiállni a fánksütésnek?

Az egyik népszerű és könnyen elkészíthető fánk, a csöröge vagy ha valaki a másik nevén ismeri, akkor forgácsfánk.
A szalagos fánknál azért is jóval egyszerűbb, mivel csak össze kell gyúrni, kinyújtani , csíkokra vágni, kicsit "megcsomózni", majd forró olajban 3-4 perc alatt készre sütni.
Ez utóbbi a fánksütés talán legkevésbé kedvelt része, nem csak azért, mert minden átveszi az olaj szagát, de ott kell állni a tűzhely mellett és megvárni, míg az összes kis szalagocska szépen megsül.
De egyszer van egy évben farsang, ha máskor nem is, ilyenkor megéri ezt a fáradtságot...

 

Hozzávalók:

1 evőkanál puha vaj
1 csipet só
1 nagyobb csipet cukor
1 csésze -250 ml - liszt
1 tojás
1/4 tk. sütőpor
3-4 ek. forró víz

A vajat krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot és azokkal is tovább keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, amihez  már előzőleg hozzákevertük a sót és a sütőport.
Kézzel összegyúrjuk hozzáadva a forró vizet, majd ha összeállt egy órára betesszük a hűtőbe a tésztát.

Miután hagytuk állni a hűtőben a tésztát, alaposan belisztezett munkalapon papírlap vékonyságúra kinyújtjuk a tésztát és derelyevágóval csíkokat vágunk a tésztából. A csíkokra teszünk egy "hurkot" és a felmelegített - kb. 180 fok - olajban szép aranybarnára sütjük kb.2-3 perc alatt.

Szedjük ki a megsült fánkokat konyhai papírtörlőre, majd ha kicsit khűltek, szórjuk meg őket porcukorral vagy ha valaki szereti, akkor fahéjas porcukorral is finom, de nálunk nagy kedvenc  sárgabaracklekvárral együtt fogyasztva.

Tartalomhoz tartozó címkék: recept sütés

Keresés