Ez a recept pedig tökéletesen ki tudja elégíteni az embernek a vágyait, ha citromos dologról van szó.
Hozzávalók a tésztához pitesütő formában sütéshez:
-
20 dkg liszt
-
10 dkg hideg vaj
-
50 g porcukor
-
csipet só
- 2 tojás sárgája
Citromkrémhez:
- 4 citrom leve és reszelt héja
- 175 g cukor
- 3 egész tojás
- 4 tojás sárgája
- 15 dkg vaj
Elkészítés:
Egy tálba beleöntjük a lisztet, sót, porcukrot és a hideg vajat, majd összemorzsoljuk és hozzáadjuk a tojássárgákat és addig dolgozunk a tésztán, míg szépen összeáll.
Becsomagoljuk fóliába a hűtőbe tesszük kb. 30 percre.
Előveszünk egy 23 cm átmérőjű kerámia vagy fém piteformát, a hűtőből elővett tésztát nagy lyukú reszelőn belereszeljük a formába és szépen elrendezzük és elegyengetjük.
Letakarjuk a tésztát sütőpapírral kb. 1 kg száraz babot, vagy akinek van otthon - sütőbabot - rárak a sütőpapírra és 170 fokos sütőbe rakjuk 30 percre. Ezt hívjuk vakon sütésnek, a súly azért kell a tésztára, hogy sülés közben ne púposodjon fel a tészta. Fél óra után eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt és még 10 percig sütjük.
Amíg sül a tészta, van időnk elkészíteni a citromkrémet.
Az összes citrom héjára szükség lesz, azokat lereszeljük, a levüket kifacsarjuk és egy lábasba téve elkeverjük a cukorral, a 3 egész tojással és a 4 tojás sárgájával. Jó alaposan kikeverjük, majd alacsony lángon melegíteni kezdjük. Ha habosodni kezd a teteje, 4 adagra osztva belekeverjük a vajat is.
Akkor jó az állaga, amikor pudingszerű sűrűséget kapunk. Ezt a krémet ráöntjük a tésztára és visszatesszük a sütőbe még 5-6 percre. A sütőt a 170 fokról 230 C fokra melegítsük fel.
Ha pár barna kisebb folt, pötty jelenik meg a süti tetején, akkor ki is vehetjük a sütőből.
Hagyjuk kihűlni, majd betesszük a hűtőbe és másnap már meg is kínálhatjuk vele a vendégeket.
Díszítésnek aszalt vörösáfonyát használtunk.
(Recept eredetije: izeselet.hu )