HOZZÁVALÓK AZ ŐSZI ALMATORTA RECEPTHEZ:
Tésztához:
- 150 g puha vaj
- 180 g cukor
- 3 tojás
- 180 g flour
- 1.5 tk sütőpor
- 1 ml só
- 1 ek fahéj
- 1 tk őrölt kardamom
- 0.5 tk őrölt gyömbér
- 50 ml tej
- 2 ek vaj sütőforma kikenéséhez
- 45 g cukor a sütőformához
Töltelékhez:
- 5 db piros amla
- 45 g cukor
- 2 ek fahéj
- 1 ek vaníliás cukor
- 2 tk őrölt kardamom
Topping:
- 250 g mascarpone
- 200 ml tejszín
- 60 g porcukor
- 0.5 citrom leve
- Díszítés:
- 65 g aprított mogyoró
- 3 ek juharszirup
ÍGY KÉSZÍTSD EL AZ ALMATORTÁT:
- Szeleteld fel az almákat vékony szeletekre héjukkal együtt, tedd egy tálba, szórd meg a cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral és kardamommal. Keverd össze és hagyjd állni.
- Kenj ki 3 kerek kb. 12-15 cm átmlrőjű sütoformát és szórd meg cukorral. A sütőt melegítsd elő 175 fokra.
- Ha Assistent robotgépet használsz, akkor a keverőtálra és a habverő fejre lesz szükség.
- Keverd habosra, fehéredésig a szobahőmérsékletű vajat a cukorral. Add hozzá egyesével a tojásokat is.
- Keverd össze a lisztet a sütőporral és a fűszerekkel egy külön tálban. Óvatosan keverd a vajas krémhez a lisztes keveréket. Majd add hozzá a tejet és keverd óvatosan addig, amíg szép, sima tésztát nem kapsz.
- Oszd szét a tésztát a 3 sütőformába, majd nyomkodd a tésztába az almaszeleteket és szórd meg aprítótt mogyoróval. Tedd a formákat a sütőbe és süssed kb. 35-40 percig.
- Megint szükség lesz a robotgépre, a keverőtálra és a habverő fejre..
- A mascarponés krémhez minden összetevőt keverj össze, a krém inkább krémes legyen, mint kemény /merev. Ízlés szerint adagolj hozzá citromlevet.
- Várd meg, hogy a kisült tésztalapok kihűljenek. Az első lapot tedd egy tortatálra vagy tányérra, kend meg a krém 1/3-ával, szórd meg mogyoróval és egy kis juharszirupot önts a tetejére. Ismételd meg ugyan ezt az összes tortalappal. A tetejét pluszban díszítheted még több juharsziruppal és friss, ehető virággal.
Tipp: - A tortát elkészítheted kicsi, több emeletes verzióban, de akár egy nagy tortát is süthetsz. Ha nem vetted időben elő a vajat a hűtőből, akkor reszeld le egy nagyobb lyukú sajtreszelőn vagy hámozóval vékony szeletekre lehet szelni és így kb. 5 perc alatt szobahőmérsékletű vajat kapunk.